Kárpátaljai szervezet a XV. MIÉRT Akadémián

fabian_beata7

A Magyar Ifjúsági Értekezlet a Kárpát-medence legnagyobb ifjúsági szervezete,mely minden évben megszervezi egyik legfontosabb országos rendezvényét, a MIÉRT Akadémiát. Az elmúlt hétvégén szeptember 30. és október 2. között a Bihar megyei Területi Ifjúsági Egyeztető Tanács társszervezésével Püspökfürdő adott otthont az ifjúság számára igen fontos kérdéskörrel foglalkozó konferenciának.

A rendezvény fő célja az volt, hogy egy olyan szakmai eseményt valósíthassanak meg, ahol a fiatalokat érintő és őket foglalkoztató témák kerülnek terítékre. Az Akadémia idei fő tematikája 2016 kihívásai elnevezést kapta. Idén, első alkalommal kárpátaljai szervezet is meghívást kapott az értekezésre. Vidékünket a KMKSZ ISZ elnökségi tagja, Fábián Beáta képviselte.

Az eseménysorozat péntek délután kezdődött el egy ünnepélyes megnyitóval,
amely keretében Cseke Attila, Bihar megyei RMDSZ elnök, Geréd Imre az RMDSZ
ifjúsági ügyekért felelős ügyvezető alelnöke és Horváth Béla BTIET alelnök, Szalacs
község fiatal polgármestere köszöntötték a résztvevőket. A megnyitó után Bodor László, az RMDSZ programokért felelős ügyvezető alelnöke a közelgő parlamenti választások tétjéről mesélt az Akadémia résztvevőinek.

A szombati program dr. Bárdi Nándor előadásával kezdődött, aki a budapesti kormányzatok kisebbségpolitikájáról tartott előadást. Ezt követően Dr. Székely István Gergő a választási törvény által behozott kampányszabályozásokat vázolta fel. Nagy Gábor a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) részéről sikeres roma szociális vállalkozásokról tartott előadást, amely keretében bemutatta projekt által létrehozott sikeres vállalkozásokat. Dr. Mészáros Edina Lilla a Brexit okait és lehetséges „forgatókönyveit” taglalta, részletesen bemutatta, hogy mely politikai intézkedések vezethettek a brit népszavazáshoz és mik lehetnek a kilépés lehetséges következményei

A délutáni blokk első előadója Dr. Kádár Magor volt, aki a kampányon belül zajló  kommunikációs stratégiákat mutatta be. Egy interaktív beszélgetés keretén belül a résztvevőkkel közösen formázták meg egy jó politikus profilját. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Szövetség 2016-os kihívásairól beszélt. Dr. Melegh Attila a migráció globális perspektíváiról beszélt. Általános diagramok és statisztikák köré építve prezentálta, a napjainkban rendkívül bonyolult problémájának titulált migrációs témát. Ezt követően Dr. Kováts András „A menekültek és fogadtatásuk Magyarországon” című előadása zárta az estét.

Vasárnap Szabó Ödön RMDSZ parlamenti képviselő „Kihívások a parlamenti választások tükrében címmel ”című előadása zárta a rendezvény szakmai programját. Elmondta, hogy ekkora méretű újítás, ami a parlamenti képviselői listát illeti nem volt az RMDSZ-ben megalakulása óta. Véleménye szerint a 2016-os év nagy kihívása, hogy az országszerte a többféleképpen megélt többség-kisebbség kapcsolatot hogyan lehet egységbe kovácsolni, valamint a kisebbség biztonságának helyreállítását is az idei év egyik nagy kihívásának nevezte meg.

Forrás: http://www.karpatinfo.net

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s