Főhajtás Badalóban

badalo_fohajtas4

Csaknem negyed évszázada annak, hogy az 1944-es megtorlások során elhurcolt szeretteik tiszteletére, a helyiek,emlékművet állítattak Badalóban. A településről több mint százötven férfit hurcoltak el a Szovjetunió munkatáboraiba. Ezeknek több mint fele, már nem térhetett haza szülőfalujába, családja körébe. A falu főútját, az ő tiszteletükre Mártírok útjának, az annak közepén található parkot, pedig Mártírok emlékparknak nevezték el. A hosszú évek megviselték az emlékművet és az azt körülvevő parkot, ami már rég felújításra szorult.

Az elmúlt hetekben ennek is eljött az ideje. A helyi KMKSZ az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség jóvoltából pályázat során hozhatta rendbe az emlékművet, és annak közvetlen környezetét. A munka kalákában történt. A település nagy része megmozdult a kezdeményezésre. A kétkezi munkából szintúgy kivette a részét a helyi KMKSZ és az Ifjúsági Szervezet Badalói Alapszervezte is.

November 13-án ünnepi istentisztelet keretében adtak hálát a település lakói az elvégzett munkáért. Majd az azt követő megemlékezésen tisztelegtek az elhurcoltak emléke előtt. A zord időre való tekintettel az Isten házában hangzottak el az ünnepi beszédek. Köszöntőt mondott dr. Brenzovics László, ukrán parlamenti képviselő, a KMKSZ elnöke, aki többek között a nemrég elhunyt Gulácsy Lajos nyugalmazott püspökre is emlékezett, aki maga is megjárta, de túlélte a Gulágot.

Nagy Petronella konzulasszony együttérzését fejezte ki az elhurcoltak hozzátartozói felé, akik közül többen még ma is ott ültek a templom padjai között. Nagy Béla, a KRE főgondnoka, a Diakóniai Központ vezetője az ima erejére hívta fel a figyelmet, és annak gyakorlására bíztatta az egybegyűlteket. Köszöntőt mondott még Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke, aki megköszönte az anyaország Kárpátaljának nyújtott támogatását.

Az ünnepség fényét emelte Ferenczi Attila, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színművészének és a helyi általános iskolai növendékeinek előadása.

Az ünnepség végeztével együtt helyeztük el a megemlékezés virágait a Mártírok emlékparkban.

KMKSZ ISZ Badalói Alapszervezet

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s