Megemlékezés az I. világháború hősi halottairól

batyu_gyertyagyujtas4

November 11-e több országban, kultúrában jeles nap. Az angolszász országok pedig a Megemlékezés Napját tartják a háborúkban elhunyt katonák tiszteletére az első világháborút lezáró fegyverszünet napján, illetve a november második vasárnapján.

Az idei november 11.-e a Bátyúban újonnan megalakult KMKSZ ISZ számára különleges volt, mivel ezen az éven, ezen a napon 11 óra 11 perckor egy kis ünnepélyes megemlékezés mellett gyertyát gyújthattunk a Bátyúi Középiskola dísztermében a háborúban életüket adó honfitársainkért. Az ünnepi megemlékezésen felszólalt szervezetünk elnöke, Bota Anita, valamint két alapító tagunk, Nyeste Veronika és Ruszinkó Dániel, 1-1 verssel emlékeztek meg hőseinkről. A gyertyagyújtást egy perc néma csend kísérte.

A világháború gyorsnak ígért csatái nagyon hosszúra nyúltak. A háború 4 éve alatt összesen 68 millió katonából közel 15 millió fő hunyt el. A több mint 3,5 millió főnyi magyarországi katona közül pedig több mint fél millió fő hősi halottként veszett oda a háborúban. Megannyi család maradt csonkát ennek következtében, hol fiak, hol apák nem térhettek haza családjaikhoz.

A korabeli jászsági sajtó – Jászapáti és Vidéke – 1914. augusztus 1-i tudósítása szerint:
„A mozgósítást a város lakossága megnyugvással; sőt örömmel fogadta… és az első hívó szóra mámoros lelkesedéssel sietett a zászló alá minden polgára a honnak. Ezrek és ezrek szálltak fegyverbe a királyi parancs elhangzása után, s megindult egy hatalmas, félelmetes, rettenetes szuronyerdő a monarchia dicsőséges hadserege – Szerbia ellen. …A tartalékosok és a népfelkelők, még a 42 éves családapák is látható lelkesedéssel mentek a nemzeti becsület védelmére.”

A magyar nemzet mélységes szeretettel, magasztaló elismeréssel és hálával emlékezik meg azokról a hős fiairól, akik az 1914/1918. évi világháború alatt a hazáért vívott súlyos küzdelmekben a magyar nemzetnek dicsőséget és hírnevet szerezve életüket feláldozták.

Béres Nikoletta

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s