A „malenkij robot” áldozataira emlékezett Szolyván a KMKSZ ISZ Bátyúi Alapszervezete

batyu_koszoruzas5

A kárpátaljai magyar férfilakosság „malenkij robotra” való hurcolásáról emlékezhettünk meg 2016. november 18-án Szolyván, az egykori gyűjtőláger helyén. 1944 novemberében a szovjet megtorló gépezet a kollektív bűnösség elve alapján 18-tól 50 éves korig elhurcolta a kárpátaljai magyar férfiak színe javát.

Az emlékünnepségen rész vett Megyesy Jenő miniszterelnöki megbízott, aki Magyarország kormányát képviselte, s hangsúlyozta a cselekvő magatartás fontosságát, a jó ügyért való küzdelmet, mert csak ez tarthat fenn egy nemzetet, egy hazát. Mártírjainkra emlékezett és emlékeztetett Tilki Attila fideszes országgyűlési képviselő, Brenzovics László a KMKSZ elnöke, Zubánics László az UMDSZ elnöke, Dupka György helytörténész, a „malenkij robot” legelismertebb kárpátaljai kutatója. A történelmi egyházak képviselői imába foglalták az áldozatok és hozzátartozóik nevét. A 22 évvel ezelőtt felavatott Szolyvai emlékparkban 60 új emléktábla került felavatásra, 3900 egykori magyar honvéd és zsidó munkaszolgálatos nevével, Kárpátalja 395 településéről.

A megemlékezést a határ innenső és túlsó oldaláról érkezők ezre tisztelte meg jelenlétével. Valamennyien koszorúkkal és mécsesekkel a kezükben kerestek egy-egy települést, egy nevet a napsütötte fekete márványtáblák között. A KMKSZ ISZ bátyúi alapszervezetének tagjai is méltóképp rótták le kegyeletüket a 38 bátyúi áldozat márványba- és az emlékezetbe vésett nevei előtt.

Bimba Brigitta
az UNE MTHTK, 6. évfolyamos történésze

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s