Ungváron alakult a KMKSZ Ifjúsági Szervetének 30. alapszervezete

Hosszú ideje érett már bennünk a terv, hogy egyesítenünk kell az ungvári, magyar ajkú ifjúságot. Össze kell fognunk és létre kell hoznunk egy új, életképes szervezetet, melynek elsődleges célja kultúránk megismerése és terjesztése, hagyományaink megőrzése, illetve az interaktív csapatépítés volna. Ennek megvalósítása napjainkban nem éppen könnyű, mivel az utóbbi években sokszorosára nőtt a magyar lakosság elvándorlása, másfelől pedig azt tapasztaljuk, hogy a mai ifjúság eléggé passzív és szabadidejét szívesebben tölti a virtuális világban, mintsem a valósban. Mindemellett úgy gondoljuk, hogy attól, hogy valami nehéz, nem feltétlenül értelmetlen, sőt, inkább az ellenkezője igaz: minél több akadály van az úton, annál érdemsebbé válik a cél.

Akár egy égi sugallat, úgy érkezett beregszászi barátainktól az ötlet, hogy ideje volna annak, hogy Ungváron is megalakuljon, avagy újraalakuljon a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete. Tudomásunk szerint anno működött már egy ilyen, ám tagjait elsodorta a felnőtt élet és sajnos senki sem lépett a helyükbe. Összeültünk hát, mérlegeltünk és úgy döntöttünk, belevágunk.

2017. január 12-én tartottuk alakuló ülésünket a Nemzetek Házában Ungváron. Ez úton is köszönjük Tarics Zoltánnak, a KMKSZ helyi alapszervezet elnökének, hogy volt szíves biztosítani a helyszínt. Az időjárási viszonyok megnehezítették helyzetünket, mivel az erős havazás miatt többen nem tudtak megjelenni, mások pedig csak késve érkeztek, de még a rossz idő sem fogott ki rajtunk, nem törte meg lelkesedésünket és mit sem rontott az alakuló ülés produktivitásán, illetve hangulatán.

Vendégeink között üdvözöltük Tarics Zoltánt, a KMKSZ Ungvári Alapszervezet elnökét, aki nyitóbeszédében arra sarkalt bennünket, hogy minden időben és minden körülmények között ápoljuk nyelvünket, szokásainkat, egyszóval magyarságunkat, példát véve felmenőinkről, akik, ha a viszontagságok idején feladták volna identitásukat, mára talán nem is lenne már kárpátaljai magyarság. Tarics úron kívül jelen volt Kulin Judit, a KMKSZ elnökségi tagja. Ő sokunkat középiskolás korunktól ismer, többünket tanított is. Jóleső volt azt hallani tőle, hogy hisz bennünk. Nos, minden igyekezetünkkel azon leszünk, hogy ne okozzunk csalódást. A KMKSZ Ungvári Alapszervezet alelnöke, Szvetelszki László szintén jelen volt ülésünkön.

A KMKSZ Ifjúsági Szervezetét a következő meghívott személyek képviselték: Dobsa István, a KMKSZ ISZ elnöke; Budaházi Mihály, a ISZ ungvári regionális alelnöke; valamint Horváth Zoltán, a Szervezet gazdasági titkára. Mindhárman tartalmas, ösztönző beszédet tartottak, mondanivalójuk lényegét a következőképpen lehetne összefoglalni. Igaz, hogy Kárpátalján sokféle ifjúsági szervezet működik – egyházi egyesületek, hallgatói önkormányzatok, cserkész szövetségek stb. –, ezek tevékenysége csupán egy bizonyos területet ölel fel, nekünk viszont vallástól, politikai nézetektől és szakmai hovatartozástól függetlenül kell egybegyűjtenünk a fiatalokat, a kultúra, a hagyományőrzés és a magyarságismeret jegyében.

Az üdvözlő, illetve ismertető beszédek után megválasztottuk az ungvári alapszervezet elnökét (Gyöngyössy Tibort), alelnökét (Balázs Gyulát), titkárát (Ovecskina Viktóriát), valamint hét másik elnökségi tagot. Ezt követően aláírtuk szándéknyilatkozatainkat, átvettük igazolványainkat, végül pedig egy kis agapéval zártuk le rendezvényünket.

Hálával és örömmel tölt el bennünket, hogy tartalommal és jókedvvel sikerült megtöltenünk az alakuló ülést. Mindazonáltal tisztában vagyunk azzal, hogy a munka és a neheze csak most következik. Mi vagyunk a 30. Kárpátalján működő ISZ. Nagyon bízunk abban, hogy sikerül majd sok fiatalt megszólítanunk és bevonnunk munkánkba. Fontos, hogy helytálljunk, hisz személyesen és közösségileg is létfontosságúnak tartjuk, hogy másokkal karöltve azon munkálkodjunk ma, hogy a kárpátaljai magyarságnak legyen holnapja.

a KMKSZ ISZ Ungvári Alapszervezetének elnöksége

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s