Tegyünk együtt a környezetünkért! – Folytatódik a Tiszta Kárpátalja mozgalom

Folytatja munkáját a Tiszta Kárpátalja csapata. A kezdeményezés idén indult, azóta egyre többen csatlakoznak a mozgalomhoz, amely a magyarországi ,,Te szedd!” hulladékgyűjtési akció példájára jött létre. Célja, hogy tisztábbá, élhetőbbé váljon környezetünk. A szervezők azt szeretnék, hogy egyre több kárpátaljai szervezet csatlakozzon a kezdeményezéshez, ezzel is növelve a munka hatékonyságát. Április 24–28. között a csapat Királyházán, Nagyszőlősön, Tiszaújlakon és Tiszacsomán tette tisztábbá a magyar vonatkozású emlékművek környezetét. A résztvevők a királyházi és a nagyszőlősi várrom környékén végeztek szemétgyűjtést. Tiszaújlakon a turulmadár körüli emlékpark környékét tették tisztává a mozgalom aktivistái.

Április 27-én a résztvevők Rácz Jánossal, a KMKSZ Tiszacsomai Alapszervezetének elnökével, Kovács Szvetlánával, Tiszacsoma polgármesterével, KMKSZ tagokkal, valamint a KMKSZ ISZ csapatával közösen láttak munkához. Báder Ottó, a KMKSZ ISZ Tiszacsomai Alapszervezetének elnöke elmondta, hogy nagy szükség volt erre a kezdeményezésre, hisz csak közösen, összefogással lehet igazán eredményes munkát elérni. A nap folyamán a honfoglalás kori temetőkertet tették szebbé, kitisztították az út menti árkokat, összegyűjtötték a szemetet.

Bíró András turisztikai szervező, a kezdeményezés oszlopos tagja elmondta: céljuk, hogy egyre többen vegyenek részt a kezdeményezésben, és hogy minél többen ismerjék fel, mennyire fontos, hogy a környezetünk szebb, tisztább legyen. Turizmussal foglalkozó szakemberként tapasztalja, hogy elengedhetetlen, hogy az emlékhelyeink rendben legyenek, hogy figyeljünk rájuk. Sajnos állandó jelenség, hogy rengeteg szemét halmozódik fel, ezért gyakrabban kell ilyen alkalmakat szervezni, ahol közösen lehet orvosolni a problémákat.

Kiemelt céljuk a környezettudatosabb életmód népszerűsítése is. A helyszínek kiválasztása megkeresés, kérés alapján történik, de vannak kiemelt helyszínek is, mint Verecke vagy a Tisza forrása, kárpátaljai várromok, műemlékek. A kezdeményezés május 12–13. között bontakozik ki, amikor 24 település egyszerre lát majd munkához és teszi tisztává környezetét. Kapcsolódnak az eseményhez a többi közt Beregszászban, Nagymuzsalyban, Csetfalván, Tiszakeresztúron, Tiszaújlakon, Eszenyben, Nagydobronyban és további településeken. A kezdeményezésnek ezzel nincs vége, az év folyamán hasonló megmozdulásokra lehet számítani.

Illyés István (Kárpátalja.ma)

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s