A magyarországi Fidelitas kabinet ülése kárpátaljai előadóval

A KMKSZ Ifjúsági Szervezete három éves újjáalakulása óta szoros kapcsolatot ápol a magyarországi Fidelitas közösségével. Nem csak számos adománygyűjtő akció, közös szeminárium és különböző rendezvény során mutatkozik meg a két szervezetben rejlő együttes erő, tenni-akarás és összetartozás, hanem az egymástól való tanulás, tapasztalat- és eszmecsere igénye is aktívan él közöttük.

A múlt hét folyamán, a Fidelitas, Fenntartható Fejlődésért felelős kabinetének vendége, előadója a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének elnökségi tagja, Fábián Beáta volt, aki beszélt életpályájáról kárpátaljai magyar fiatalként, anyaként, tanárként és kutató doktorandaként miért tartotta fontosnak, hogy társadalmi és közéleti felelősséget is vállaljon.

Azon felül, hogy a KMKSZ ISZ kezdeti nehézségeit, kibontakozó és egyre inkább bővülő közösségéről beszélhetett a megjelenteknek, a megélhetési kényszerből induló és egyre inkább növekvő tendenciát mutató elvándorlásról is hosszan tanácskoztak, illetve egy, a meghívott előadó számára is igen fontos és érdekelt témában, a női jogokról, szerepekről, a női közszférában való elhelyezkedésnek és érvényesülésnek nehézségeiről és előnyeiről értekeztek.

A kárpátaljai ifjúsági szervezet három évvel ezelőtti újjáalakulása óta Dobsa István elnöksége alatt jelentős fejlődésen ment keresztül. Kárpátalja településeinek több mint kétharmadán aktív csoportok alakultak, közösségük folyamatosan bővül.

Fábián Beáta elmondta, hogy szervezetük számára alapvető érték a magyarság megmaradása, az erős nemzettudat. Fontosnak tartják a fenntarthatósági gondolkodást, a természeti és kulturális örökségünk védelmét. Több csoporttal csatlakoztak a „Tiszta Kárpátalja” mozgalomhoz, melynek célja, hogy tisztábbá, élhetőbbé váljon környezetünk. A szervezet fiataljai a településeken és külterületen egyaránt végeztek hulladékgyűjtést, út menti árkokat takarítottak ki, kiemelt figyelmet fordítottak a magyarság emlékhelyeinek, így például a tiszacsomai honfoglaláskori temetőkert, vagy a tiszaújlaki turulmadár körüli emlékpark rendbe tételére. Rendszeresen szerveznek adománygyűjtő akciókat, hiszen a három évvel ezelőtti majdan téri események óta a politikai és gazdasági instabilitás sok kárpátaljai állampolgárt és családot taszított nehéz helyzetbe, illetve az ifjúság elvándorlása fokozódó problémává vált.

A KMKSZ ISZ elnöksége ezúton is szeretné megköszönni a kabinet elnökének, Ary Tamásnak a kedves meghívást, felkérést, a fiataloknak a rossz idő ellenére való megjelenést és érdeklődést, az érdekes kérdéseket, az építő hozzászólásokat és baráti beszélgetéseket. Az ifjúsági szervezet vezetősége üdvözli a két szervezet közötti szakmai tapasztalatcsere ezen útját, és reméli, hogy a jövőben még számos alkalommal kerül sor ilyen jellegű hasznos beszélgetésekre!

KMKSZ ISZ elnöksége

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s