II. Ifjúsági Nap

Második alkalommal rendeztek Ifjúsági Napot Tiszapéterfalván. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének (KMKSZ ISZ) rendezvényére közel kétezren látogattak el. Kicsik és nagyok egyaránt találhattak elfoglaltságot maguknak a helyi vidámpark területén felállított sátraknál. Az esti koncert előtt kézműves foglalkozásokkal, íjászattal és táncházzal is kedveskedtek a fiataloknak.

Bocskor Andrea örömét fejezte ki a szervezet erősödése kapcsán, látva hogy egyre több rendezvényt szerveznek és fokozatosan bővül a fiatal tagok száma.

– Ez nagyon fontos, hiszen a közösségi élet a záloga a megmaradásunknak – jegyezte meg az európai parlamenti (EP) képviselő. – Érezzük az összetartó erőt, ami a nehéz pillanatokban is átsegít és magabiztosságot ad. Olyan hátteret, amiért érdemes itt maradni, és küzdeni azért, hogy a ti gyerekeiteknek is legyen itt helye.

Torzsa István, a Beregszászi Magyar Konzulátus diplomatája úgy fogalmazott: nem az a baj, ha elmennek a fiatalok, hanem az, ha nem jönnek vissza.

– A mesében is elindul a legkisebb fiú hamuban sült pogácsával világot látni – szögezte le a konzul. – Én is erre biztatom a fiatalokat, menjenek szerencsét próbálni. S ha majd a pogácsa helyett megvan az a tudás a tarisznyájukban, amivel az itteni emberek sorsát könnyebbé tudják tenni, térjenek haza. A magyar kormány mindent megtesz azért, hogy biztosítsa a szülőföldön való boldogulást az itteni emberek számára is. Keressék ezeket a lehetőségeket, mert senkihez nem fog bekopogtatni a szerencse, azért tenni kell. Igyekezzenek mindennap előrébb jutni.

Kész Barnabás történelmi példával élt felszólalásában. A megyei képviselő arra célzott, hogy, ahogy a hadseregekben is együtt harcoltak a lelkes ifjak az idősebb, tapasztaltabb veteránokkal, hasonlóképpen nekik is a fiatalokkal vállvetve kell megoldaniuk a problémákat.

A megye több területéről érkező közönséget Dobsa István lelkesítette tovább. A KMKSZ ISZ elnöke kijelentette: az, hogy milyen lesz a kárpátaljai magyarság jövője, a fiatalokon áll.

– Egy ilyen ifjúsági szervezetnek, mint a miénk, tudnia kell megmutatni azt a sok szépet, ami itt van, Kárpátalján. Páratlan kulturális örökséggel és festői tájjal rendelkezünk. Higgyétek el, egyetlen háború vagy gazdasági válság sem tartott még örökké. Ezek véges dolgok.

A délutáni szórakozást egy komolyabb hangvételű kerekasztal–beszélgetés előzte meg, melynek témája az Európai Unió küszöbén álló Ukrajna volt. A kérdéseket Bocskor Andrea képviselő, Faragó Csaba, az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének (YEPP) leköszönt alelnöke, illetve Mohay Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársa boncolgatta.

Szóba került a vízummentesség, valamint a már nálunk is elérhető felsőoktatási csereprogram, az Erasmus+.

Dobsa István lapunknak elmondta: az ifjúsági nap tapasztalatcsere és az egymásból való erőgyűjtés szempontjából is nagyon fontos. Nem titkolt szándékuk, hogy foglalkozni szeretnének a közélettel is, közelebb akarják vinni a fiatalokhoz a politikát. Ezenkívül arra törekednek, hogy az esemény a későbbiekben egy háromnapos rendezvénnyé nője ki magát.

– Milyen kilátásai vannak manapság a fiataloknak?

– Nem kertelünk, tény és való, hogy önhibánkon kívül nem egyszerű helyzetbe csöppentünk bele – magyarázza az elnök.  – Ennek ellenére optimisták vagyunk. Itthon is építhetnek karriert a fiatalok. Ehhez nyilvánvalóan több munka szükséges, és el kell fogadniuk, hogy nem fognak úgy élni, mint a nyugat-európai kortársaik. Mind Kárpátalja, mind pedig Ukrajna tele van gazdasági és rekreációs potenciállal, amely előbb-utóbb ki fog nyílni. Fontos, hogy olyan fiatal csapatot tudjunk a szülőföldünkön tartani, mely képes lesz majd átvenni a stafétát.

Az esemény meghívott vendégei között ott voltak a magyarországi Fidelitas ifjúságpolitikai szervezet alelnöke, a Robert Schuman Intézet igazgatója, valamint a felvidéki Via Nova ICS képviselői is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s