Nyilatkozat az oktatási törvény módosításával kapcsolatban

A KMKSZ Ifjúsági Szervezete mély megdöbbenéssel követte az oktatási reformmal elfogadott tervezetet, mely nem teszi lehetővé a nemzeti kisebbségek számára az anyanyelven való oktatást.

Minden embernek alapvető joga, hogy a saját anyanyelvén tanulhasson. Ukrajnában élő nemzeti kisebbségként mégis azért kell harcolnunk, hogy alanyi emberi jogainkat gyakorolhassuk. A beterjesztett és elfogadott törvény alkotmányellenes, hiszen többek között ellentmond az Ukrajna Alkotmánya 53. cikkelye 5. részében megfogalmazottaknak miszerint: „Azoknak az állampolgároknak, akik a nemzetiségi kisebbségekhez tartoznak, a törvény értelmében garantálva van az anyanyelven való oktatás vagy az anyanyelv elsajátításának joga az állami vagy az önkormányzati oktatási intézményekben…”.

Továbbá számos nemzetközi szerződéssel is szemben áll, arról nem is beszélve, hogy egy Európai Unióhoz közeledni kívánó országnak nem a nemzeti kisebbségek jogainak szűkítésével kellene bemutatkoznia, hanem azzal, hogy az európai értékeket hűen képviseli, a lakosok érdekeit megvédi és biztosít számukra minden jogot ahhoz, hogy békében és elégedettségben tudjanak az országban élni.

Ebből kifolyólag a KMKSZ Ifjúsági Szervezete csatlakozva a kárpátaljai magyar szervezetekhez, kéri Ukrajna államelnökét, ne hagyja jóvá az ominózus törvénytervezetet.

a KMKSZ ISZ elnöksége

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s