ISZ-természetjárók: Ilonca és az Elvarázsolt Vidék Nemzeti Park felfedezése

A KMKSZ ISZ október 14-én újabb természetjáró kirándulást szervezett. Előző utunk – Pokol-bérc túra – nagyon szép közös élményeket szerzett számunkra. Ennek a kezdeményezésnek a folytatásaként került sor az Elvarázsolt Vidék Nemzeti Park és sok más természeti látványosság felkeresésére.

Hat fős csapatunk a KMKSZ ISZ Beregszászi, Ungvári és Csetfalvai Alapszervezet 2-2 tagjából állt. Külön öröm számomra, hogy a KMKSZ ISZ alapszervezetei immár nem csak különálló programokat szerveznek, hanem az összetartás jegyében egymást erősítve közös projekteket is megvalósítanak. A magyar ajkú fiatal nemzedék számára különösen fontos jelen helyzetben az egység és az összetartás.

Gyalogtúránk az Ilosvai járásban található, az Ilnyicka-patak partján fekvő Ilonca nevű falu észak-nyugati részéről, a Csapajev utca végtől indult. Átkeltünk a Jalovoj patakon és kezdetét vette a felfedező út, hisz csapatunk egyik tagja sem járt még korábban a környéken.

A találó nevet viselő nemzeti park számunkra is sok varázslatos élményt tartogatott. Kárpátalja már eddig meglátogatott természeti szépségei méltó sorát bővítette az elénk táruló látvány. Utunk elején rálátásunk nyílt a környező településekre és hegyekre, köztük a Buzsora csúcsra. Ezután beértünk a hatalmas nyír- és bükkerdők rengetegébe, melyek szebbnél szebb tisztásokkal vannak tarkítva. Terveink között szerepelt a Buzsora meghódítása is, de mivel a környék bővelkedik a látnivalókban úgy alakult, hogy egy hatalmas kört tettünk, mely végül 20,5 km-esre sikerül. Így legalább legközelebb is visszatérünk erre a festői tájra.

Az egyik erdei tisztás nyugati csücskében rábukkantunk a Meghasadt-kő nevet viselő sziklára. Ismét pazar látványban és élményben volt részünk. Ennél a résznél elidőztünk, hisz nem hagyhattuk ki, hogy a nevére utaló mély hasadékba le ne ereszkedjünk. A következő, ismét bámulatos látványt nyújtó megállónk a Szmolovaja bába elnevezésű, 10 méter magas sziklasor volt. A tetejéről jól szemügyre vehető volt a környék.

A már járt utakról letérve az erdőrengetegen keresztül folytattuk utunkat. A túra során lehetőségünk nyílt megfigyelni a helyi állat- és növényvilágot. Találkoztunk többek között légyölő galócával és védett foltos szalamandrával. A meredek erdőkön, patakokon keresztül vezető út végén végül visszatértünk Ilonca észak-keleti részére, s a településen áthaladva épségben, szép élményekkel gazdagodva elértük a kiindulási pontot.

A KMKSZ ISZ tervei között szerepel még több hasonló túra szervezése, szeretnénk minél több magyar fiatalnak megmutatni szülőföldünk természeti kincseit, ezzel is arra inspirálva őket, hogy az itthon maradást válasszák.

Horváth Zoltán,
a KMKSZ ISZ gazdasági titkára,
a Beregszászi Alapszervezet elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s