Kárpátaljai fiatalok a II. Határon túli Ifjúsági Konferencián

Nagyvárad adott otthont a II. Határon túli Ifjúsági Konferenciának 2017. november 3-5. között. A rendezvényre a Kárpát-medence különböző részeiből érkeztek fiatalok, közöttük a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének (KMKSZ ISZ) 19 képviselője is. A program célja, hogy a fiatalok megismerjék egymás mindennapjait, környezetüket, problémáikat, valamint barátságot kötve egymást tudják segíteni és támogatni.

A háromnapos program egy közös vacsorával indult, majd pedig csapatépítő zenés összejövetelen ismerkedhettek meg egymással a résztvevők.

A második nap délelőtti blokkjában Csizi Péter országgyűlési képviselő és Szilágyi Zsolt, a néppárt elnöke tartották meg előadásaikat, majd pedig köteletlen beszélgetés formájában vitatták meg az aktuálpolitika legfontosabb kérdéseit. A délelőtti program másik előadását Decsi István, Pécs alpolgármestere és Zatykó Gyula nagyváradi polgármesteri tanácsadó tartották a testvérvárosi kapcsolatok fontosságáról és eredményességéről.

A délutáni program egy ifjúsági kerekasztal beszélgetéssel kezdődött, ahol kárpátaljai, pécsi, délvidéki és erdélyi ifjúsági vezetők mutatták be a fiatalok helyzetét, problémáit, jövőképét. A beszélgetés moderátora Szontágh Szabolcs, az Új Nemzedék Központ ifjúságszakmai igazgatója volt. Dobsa István, a KMKSZ ISZ vezetője ismertette Kárpátalja jelenlegi helyzetét, a fiatalok mindennapjait, és a megoldásra váró problémákat. Kiemelte a közösség fontosságát, melynek aktivitása a megmaradást is jelentheti a jövőben. Szántó Imre a Pécsi Egyetemisták Szövetségének képviseletében, Süli Szabolcs pedig a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának elnökeként mutatták be szervezetük tevékenységét és a helyi ifjúság aktuális kérdéseit. Szervezetük megalakulásáról beszélt Tőke Ervin, az erdélyi Minta szövetség elnöke. Elmondta: mint ahogy a nevük is tükrözi, mintát kell venni a legjobbaktól, azoktól, akik már elértek valamit az életben. Mindegyik ifjúsági vezető említette az elvándorlás problémáját, amely bár jobb megélhetést biztosít, hosszú távon nem nyújt megoldást a fiataloknak. A beszélgetés során kiemelték a külhoni kapcsolatok erősítésének fontosságát, valamint azt, hogy legyünk érzékenyek egymás gondjai, problémái iránt. A kerekasztal végén a résztvevők ötleteket vázoltak fel, hogyan lehetne még szorosabbá fűzni az ifjúsági szervezetek közötti együttműködést.

A tartalmas beszélgetés után Bogár Ildikó könyvbemutatójára került sor, aki a Gulág emlékév kapcsán kiadott könyvét, a Nyolcszázezer című alkotást ismertette a résztvevőkkel. A könyv a Gulág borzalmait átélt túlélők beszámolóiból épül fel. A konferencia kárpátaljai részvevőinek különösen érdekes volt a bemutató, hiszen a mi őseink is megtapasztalták az szovjet munkatáborok szörnyűségeit.

A nap végén Varga Csaba nagyváradi hegymászó legutóbbi nepáli expedíciójának élménybeszámolóját hallgathatták meg a részvevők, majd pedig kötetlen táncos mulatság vette kezdetét.

A konferencia zárónapján a résztvevők összefoglalták a három nap tapasztalatait, élményeit. Elmondhatjuk, hogy nagyon hasznos és építő három napon vagyunk túl, sok élménnyel, tapasztalattal és új barátokkal gazdagodva térhettünk haza. Hisszük, hogy a konferencia elérte célját, közelebb hozta egymáshoz az anyaországi és elszakított területen élő fiatalokat, és a megkezdett együttműködés a jövőben majd bővülni és erősödni fog.

Keresztyén Gabriella

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s