“Mi egy család vagyunk….” – KMKSZ ISZ a Visegrádi Nemzetközi Ifjúsági Konferencián

A Fidesz ifjúsági szervezeteként működő Fidelitas kezdeményezésére hívták életre a Visegrádi Nemzetközi Ifjúsági Konferenciát, mely negyedik ízben visszatért az alapítóhelyszínre. A Fidelitast messzemutató célok vezérlik. Ezek egyike, hogy a visegrádi régió és az azzal együttműködő további országok közötti kapcsolatot szeretnék erősíteni a fiatalok körében. A konferencia során az érdeklődők előadást hallhattak a V4-es országok ifjúságpolitikájáról, valamint a V4-ek és az Európai Unió kapcsolatáról. A Fidelitas sajtószóvivője, Párkányi Eszter elmondta, hogy a konferencia végén megszületett egy olyan záródokumentum, egy közös nyilatkozat azokról a kérdésekről, amelyek a régió fiataljai szerint fontosak, és amelyekben közös kiállás szükséges európai szinten is. Az egyhangú elfogadás is mutatja, milyen szoros az együttműködés a szervezetek között.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezet is képviseltette magát a konferencián, Dobsa István elnök, Fábián-Németh Beáta alelnök és Simon Dávid, Munkácsi járási elnök személyében. A kárpátaljai kisebbségek számára legfontosabb részt az a panelbeszélgetés adta, ahol Bocskor Andrea, Deli Andor és Csáky Pál, Európai Parlamenti képviselők értekeztek a Kárpát-medence jelenlegi nemzetpolitikai helyzetéről. Bocskor Andrea képviselő asszony hangsúlyosan kiemelte az ukrajnai oktatási törvény anyanyelvi oktatást korlátozó 7. cikkelyének hatásait, következményeit: ,,Számunkra nagyon fontos, hogy kitartsunk amellett, hogy a kárpátaljai magyarságnak joga van az anyanyelven való oktatáshoz az oktatás minden szintjén és ebből nem engedünk, úgyhogy itt Ukrajnának kell megtennie azt a lépést, hogy ezt a minket fenyegető lépést visszafordítsa!”

Az ukrajnai kormánypárt részéről érkező delegáció sem hagyta mindezt szó nélkül és kihangsúlyozták, hogy a fent említett törvény csupán csak az ukrán nyelv védelmét célozza meg, és nem érinti hátrányosan az országban élő nemzeti kisebbségeket.

A felvidékről származó Csáky Pál, EP képviselő kérte, hogy a fent elhangzottakra ő válaszolhasson. Magabiztosan kijelentette, hogy az Ukrajna által elfogadott új oktatási törvény igenis sérti az országban élő nemzeti kisebbségek jogait és ezt el kell fogadnia az állam vezetőségének is és a lehető leghamarabb el kell törölni azt.

A kárpátaljai delegáció a panel végén megköszönte a képviselőknek a határozott kiállást, mire a legkönnyedebb természetességgel a következő választ kapták: ,,Ezen igazán nincs mit köszönni fiatalok. Mi egy család vagyunk!”

KMKSZ ISZ

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s