ISZ Természetjárók – a fagyos pokol

A KMKSZ ISZ természetjáró csapata a 2018-as esztendőben sem tétlenkedik. A már hagyománnyá vált honismereti túrasorozat negyedik túrájára 2018. január 30-án került sor.

Az idei év első túrájának úti céljául, az ISZ természetjárók legelső túrájának helyszínét, a Pokol-bérc hegycsúcsot választottuk. A nyári szemet gyönyörködtető pompája után a legkeményebb téli képét, zord, fagyos, viharos arcát tapasztalhattunk meg e csúcsnak és környékének. Két külön világ ez, mintha nem is ugyanott jártunk volna.

A jégtenger, a méter feletti hó, a csontig hatoló hideg szél, a percenként változó viharos időjárás tükrözi igazán a valódi hegmászás embert próbáló mivoltát. A csúcs és környezete maga volt a fagyos pokol.

A Keleti-Beszkidek 1408 méter magas csúcsa Kárpátalja és Lemberg megye határvonalán található. A Pokol-bércről Kárpátalja nyugati részének szinte valamennyi hegye látható.

A csapat ezúttal Beregszász, Ungvár, Csetfalva és Makkosjánosi fiataljaiból szerveződött.

Gyalogtúránk a Volóci járásban található Zbyny (Збини) nevű településről indult, ez a megszokott beregsziklási indulási helyünktől, 3,5 km távolságra található. A napokban lehullott hómennyiség végett az érintett útszakasz el nem takarított részén haladva úgy ítéltük meg, hogy biztonságosabb utunkat a tervezettnél előbb gyalog folytatni, így Beregsziklásig is gyalog tettük meg az utat. A festői környezetben fekvő, görögkatolikus templomáról nevezetes, a Pokol-bérc csúcstól dél-nyugatra fekvő Beregszikláson áthaladva a felhők közül előbukkant a meghódításra váró csúcs. Nem túlzás azt mondanom, hogy ez mindnyájunk eddigi legkeményebb és egyben legélvezetesebb túrája volt. A felfelé vezető út során az erdőkön keresztül haladva a hóba süllyedés, az erős szél, helyenként havazás nehezítette meg a haladást. Az utolsó erdőt is elhagyva pár száz méterre a hegycsúcstól következett a legnagyobb próbatétel. Mindent hatalmas mennyiségű jég borított. A hegyoldal meredeksége és a csúszós jégpáncél miatt nem egyenesen a hegygerincre, hanem átlósan rögtön a csúcs felé vettük az irányt. Rövidesen sikeresen elértük a Pokol-bérc csúcsot. A rossz időjárási viszonyok végett kb. 15 perc elidőzés után elindultunk vissza a kiindulási helyünkre. 19,7 km megtétele után elérkeztünk újra a járművünkhöz.

Különleges élményekkel gazdagodtunk ma. Bepillantást nyertünk a hegyeinken zajló legkeményebb körülményekbe, s megcsodálhattuk Kárpátalja téli évszak által nyújtott látványát.

Tanúbizonyságot tettek kárpátaljai magyar fiataljaink arról, hogy bármilyen körülmény mellett kitartanak úgy a természeti kincseink, mint a nemzeti értékeink mellett is. Ezen túránk legfiatalabb résztvevője még érettségi előtt álló diák volt, aki nagy elhivatottsággal teljesítette az utat.

Márai Sándor szavai a túra küzdelmeire és a kárpátaljai magyarság nehézségeire is helytállók:

„Az ember erősebb, mint a sors, s mindent ki lehet bírni, ha jó a lelkiismeretünk.”

Horváth Zoltán,
a KMKSZ ISZ alelnöke,
a Beregszászi Alapszervezet elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s