Kistarcsára látogatott Fancsika. Hagyomány és múltidéző

Hetedik alkalommal került megrendezésre Kistarcsán a múlt hagyományait idéző böllérfesztivál. A meghívottak között voltak a mai határon belül és azon kívül rekedt testvér települések. Így történhetett meg, hogy harmadik alkalommal Kistarcsa „testvértelepülése”, Fancsika is képviseltethette magát, egyúttal pedig vidékünket, Kárpátalját.

Fancsika és Kistarcsa, ezesetben a kicsi a nagyobb (Fancsika és a környező települései 4,5 ezer körüli, míg Kistarcsa 12 ezer főt meghaladó lakossággal rendelkezik), nem csak a jelenük, de a múltjuk is testvéri.[1] Mindkét település története visszavezethető a XIV sz.-ad elejére, mindkét település életében lejátszódott az „újrakezdés” (elnéptelenedési és betelepítési folyamat) és az időközben „elszlávosodás” folyamatát is közösen élhették meg a XVIII sz.-ad elején.[2]

Minket sem hó, sem eső nem tántoríthat el – hangzott el a 2018. február 3-án a VII. Kistarcsai Böllérfesztivál megnyitóján. Tény a folyamatos eső és hó ellenére, a hangulatra nem lehetett panasz. Kirakodó vásár bor- és pálinkakóstolás, hagyományos házi húrka, kolbász és disznótoros és más finomságok – többek között a kárpátaljaiak által bemutatott „borscs” leves és a „saslik” – hívogatták a kilátogatókat. A jó hangulatot pedig a színes és sokrétű programok biztosították: kisállat simogató, hagyományőrző csoportok bemutatója, humorista fellépés, sokrétű élőzenei fellépők, stb.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Végezetül, de nem utolsó sorban az egyik legfontosabb dolog a hála és köszönet. Hála a barátként, testvérként való fogadtatásért. Köszönet pedig azoknak az embereknek, akik ezt lehetővé tették és emlékeztetnek arra, amit már egyszer Wass Albert is leírt:

„Percre se feledd, hogy testvéred

minden magyar, bárhol is éljen”

Kistarcsa, köszönjük!

 

Pojdák Ferenc,

a KMKSZ ISZ Fancsikai Alapszervezet elnöke

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s