Tiszta Kárpátalja Beregszászban – Folytass környezettudatos életmódot!

2018. május 11-e a KMKSZ ISZ Beregszászi Alapszervezetének a Tiszta Kárpátalja önkéntes környezetszépítő mozgalom keretén belül megvalósított programok napja volt. A környezet, természet megóvásának, megtisztításának szánt napon több projekt is megvalósult a Beregszászi Alapszervezet fiataljainak közreműködése által. A megvalósult projektek két síkon mozogtak: elméleti, ismeretterjesztő programok és terepmunka is megvalósult.

A nap délelőtti részében a Beregszászi 4. Számú Kossuth Lajos Középiskola 9. osztályos tanulói környezetszennyezéssel és környezetvédelemmel kapcsolatos számítógépes prezentációkat készítettek, a 7-dik évfolyamos diákok online kérdőívek kitöltése során válaszoltak szintén ebben a témakörben feltett kérdésekre, s a 10. osztály tanulói pedig egy figyelemfelkeltő, érdekes előadás által kaphattak képet a hulladékhelyzetről Kárpátalján. Ezúton szeretnénk kifejezni köszönetünket Zseltvay-Vezsdel Emesének, a Beregszászi 4. Számú Kossuth Lajos Középiskola igazgatójának, hogy támogatta kezdeményezésünket.

Dudla Izabella, a KMKSZ ISZ Beregszászi Alapszervezetének tagja a 10. osztályosoknak tartott előadása során ismertette a hulladék és a szemét közötti különbségeket, a hulladékok csoportosítását, a háztartási hulladékok összetételét, a hulladékcsökkentés lehetséges módjait, a szelektív hulladékgyűjtést és a hulladékok újrafelhasználásának lehetőségeit. Továbbá ukrajnai és kárpátaljai statisztikai adatokat mutatott be, kiemelte, hogy a hulladékgazdálkodás során a megelőzés lenne a legfontosabb dolog. Az előadást Dudla Izabella a PAPILIO – Természet- és Környezetvédelmi Egyesület felkérésére készítette.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

A nap délutáni részében szemétgyűjtés következett. Az ifjúsági szervezet tagjaival felsétáltunk a beregszászi kereszt hegyhez, s a felvezető úton, illetve a hegyen összegyűjtöttük az emberek által eldobált szemetet. Külön zsákokba került az üveg, a PET palack és az egyéb szemét. Az összegyűjtött szemét 25%-át tették ki a PET palackok, a természetben több száz év, mire lebomlik egy ilyen palack. Tisztában vagyunk azzal, hogy az általunk gyűjtött szemét mennyisége csekély mértékben befolyásolja környezetünk tisztaságát, az emberek környezettudatos életmódjára szeretnénk hatni ezzel a programmal.

 

Horváth Zoltán,
a KMKSZ ISZ alelnöke,
a Beregszászi Alapszervezet elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s